Wat is een fobie?
Een fobie of angststoornis is een angst die alléén optreedt in bepaalde situaties of op bepaalde plaatsen. Heel vervelend. Normaal heb je de controle over jezelf, maar op zo’n moment krijg je het gevoel dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Het lijkt wel of je gek wordt, of erger nog dood gaat. Een onwerkelijk gevoel maakt zich van je meester, alsof je buiten je zelf komt te staan. Je wéét dat je reactie overdreven is, maar je kan er niets aan doen. Je bent heel bang, je lichaam slaat op hol. Je gaat zweten, beven, krijgt het benauwd, warme of koude rillingen, wordt duizelig, misselijk, of je krijgt pijn op je borst en last van hartkloppingen.
Welke soorten fobiën zijn er?
10% van de Nederlanders heeft last van een fobie. Je bent dus niet de enige. Veel hebben last van plein- of straatvrees, ook wel agorafobie genoemd. Drukke winkels, een volle bus, trein, metro, vliegtuig leveren dan heel veel stress op. Anderen hebben last van een sociale fobie en ervaren heel veel stress in de omgang met bepaalde mensen. En dan bestaat er ook specifieke fobiën. Je bent dan extreem bang voor hoogtes, ruimtes (claustrofobie) water, tandarts, dokters, naalden, bloed, vliegen, dieren (honden, spinnen, muizen, slangen ). enz. enz.
Andere stellen je gerust of lachten je uit en vinden dat je je aanstelt. Maar dat is niet zo. Je angst is echt. Je stelt je niet aan. Logisch dat je zulke plekken vervolgens gaat mijden. En na verloop van tijd ben je daaraan gewend. Helaas. Je wereld is kleiner geworden. De angst heeft (voorlopig) gewonnen. Totdat je het zat bent en (nog) een poging wil doen om weer vrij te zijn, weer voluit te leven.
Wat is de oorzaak van een fobie?
Vaak is een belangrijke gebeurtenis in je leven die je niet hebt kunnen verwerken de oorzaak van een fobie. Dit kan iets heel verdrietigs zijn als het overlijden van een geliefd iemand of verlies door echtscheiding of ontslag. Maar een fobie kan ook ontstaan na juist een heuglijke gebeurtenis als het krijgen van een kindje of trouwen. Ergens in je onbewuste wordt iets losgemaakt. Je begrijpt er niets van. Maar het je kunt er niet omheen.
Welke soorten therapie zijn er om van je fobie af te komen?
Middels medicatie kan geprobeerd worden de symptomen te onderdrukken. Ook wordt cognitieve therapie weer grip op de werkelijkheid te geven. Via exposure in vivo of vitro word je in de situatie gebracht. Een mindfullness training is altijd goed. Maar veel mensen lukt het helaas niet op die manier hun fobie de baas te worden.
Helpt regressietherapie bij een fobie?
Regressietherapie kan goed helpen bij een fobie. Veel mensen durven na enkele sessies weer de lift in, naar de winkel, naar een feestje, een hond te aaien. In regressietherapie gaan we naar de oorzaak van je angst. Je hoofd heeft het al zo lang geprobeerd uit te zoeken, dus die vragen we een stapje opzij te doen. En dan daal je veilig iets verder af naar diepere gevoelslagen, waar die angst ooit is ontstaan. Die situatie toen is allang voorbij, maar jouw lichaam weet dat nog niet. In een hele lichte trance (jij houdt de controle, je blijft erbij) maken we dan die enge situatie af. Je lichaam komt tot rust en hoeft geen alarmsignalen meer af te geven.