Wat is een trauma ?
Een trauma ontstaat als je een overweldigende gebeurtenis niet hebt kunt verwerken. Dat kan een het overlijden zijn van iemand die je liefhad, gepest worden als kind, de scheiding van je ouders, een ernstig ongeluk, brand, geweld, emotionele of fysieke mishandeling, seksueel misbruik, onterecht ontslag, een doodgeboren kindje, een miskraam enz. enz. Situaties dus waarin je machteloos was.
Wat doet een trauma met je?
Onverwerkte trauma’s kunnen een groot effect hebben. Je bent misschien prikkelbaarder, angstiger, verdrietiger, voelt je onbegrepen. Misschien schaam je je, begrijp je niks meer van jezelf, wordt het contact met je familie en vrienden hierdoor slechter. Het kan ook zijn dat jij door het niet verwerkte trauma onbewust bepaalde dingen gaat mijden of in bepaalde situaties enorm schrikt. De nawerking van onverwerkte trauma’s kunnen er de oorzaak van zijn dat jij somber wordt, je terugtrekt, het wegdrinkt of wegnetflixet. Herinneringen aan het trauma kunnen terugkomen in de vorm van nachtmerries of herbelevingen. Maar het kan ook zijn dat het zo ver is weggezakt dat je er geen herinneringen mee aan hebt en dat het ook niet bewust terugkomt. Maar het trauma werkt wel door in je onbewuste ! Kortom. Als een trauma niet goed verwerkt is, kun je er flink last van hebben. En dat gaat dan niet zomaar weer over. Gelukkig kun je er wel wat aan doen.
Hoe komt het dat ik nu nog last heb van oude trauma's?
Je kunt last hebben van een oud trauma, omdat je er bijvoorbeeld nooit over hebt kunnen praten. Je sloeg dicht zodra het trauma ter sprake kwam. Het kan ook zijn dat je er al wel over hebt gesproken met vrienden of een psycholoog, maar dat dat maar ten dele geholpen heeft. Dat kan komen omdat praten alleen niet voldoende is.
Je meest pijnlijke niet verwerkte traumatische herinneringen zitten het diepst weggestopt en je kunt daar zelf moeilijk bij. Daar kun jij niets aan doen, daar heeft Moeder Natuur voor gezorgd. En wel met een reden. Namelijk jouw overleving. Tijdens een trauma situatie val je automatisch terug op je instincten. In je zogenaamde reptielenbrein zitten je overlevingsfuncties: vechten, vluchten en bevriezen. Als je in een trauma situatie nog kunt vechten of vluchten kun je nog wat doen. Maar als dat niet kan, dan blijft je niets anders over dan te bevriezen. Je bent dan machteloos en je reptielenbrein schakelt je cortex uit. In je cortex zit naast je denkvermogen ook je tijdsbesef en praatcentrum. Daarom zeggen we in de volksmond ook over een trauma. “ Het was zo erg, de tijd stond stil, er zijn geen woorden voor.” Dit is dus ook letterlijk zo. Deze lichaamsfuncties zijn dan uitgeschakeld. En wanneer je over iets praat, heb je nu juist je cortex nodig. Dan is de cirkel weer rond. Want die cortex deed het juist niet ten tijde van het trauma. Het kan je moedeloos maken, praten is dus niet genoeg, maar gelukkig zijn er meer mogelijkheden.
Trauma en hoogsensitiviteit
Als je hoogsensitief bent, is de kans groter dat door een onverwerkt trauma ergens in je leven vastloopt. Omdat emoties je dieper raken, heb je vaker het gevoel dat de wereld je overweldigd. Voor jou is het extra belangrijk dat je begrepen wordt in je hooggevoeligheid door een therapeut die dit herkent, en bij wie je je volkomen veilig voelt. Door mijn huwelijk met Eugène, begrijp ik wat het betekent om hoogsensitief te zijn en heb ik al vele hsp’ers met regressietherapie goed kunnen helpen.
15% van de bevolking is hoogsensitief volgens onderzoek van psychologe Elain Aron. Hoogsensitiviteit is een (op)gave en wordt vaak niet begrepen door je omgeving. Omdat je zo goed sferen aan kunt voelen, is de kans groter dat je je als kind hebt aangepast aan de onuitgesproken behoeftes om je heen en bijvoorbeeld grenzenloos bent gaan zorgen. Veel hooggevoelige kinderen zien bovendien overledenen en of onzichtbare vriendjes. Deze ervaringen kunnen fijn maar ook beangstigend zijn. Kortom een hooggevoelig kind is gevoeliger voor trauma. Doe Elain Arons test maar even, dan wordt het helder voor jou of je wellicht ook hooggevoelig (HSP) bent.
Trauma en regressietherapie
Met regressietherapie kun je naar bewuste en onbewuste trauma’s toegaan. Je herbeleeft ze heel gecontroleerd samen totdat het voorbij is en jij weer veilig bent. Bel me maar om te bespreken of regressietherapie voor jou geschikt zou kunnen zijn. Als ik denk dat een andere therapie voor jou geschikter is, zal het ik eerlijk zeggen.
Cognitieve therapie kiest de mentale ingang. Lichaamsgerichte therapie werkt vanuit het lichaam. Regressietherapie streeft naar een snelle mentale, emotionele én lichamelijke verwerking. Daarnaast krijg je ook spirituele inzichten. Dat maakt regressietherapie een unieke therapie.
Ik leg je graag de verschillen en overenkomsten uit tussen reguliere cognitieve therapie, schema therapie, EMDR en regressie therapie, zodat jij kunt kiezen wat voor jou de beste manier is om weer gelukkiger te worden.